A házipatikában leggyakrabban hozzáférhető szerek a gyógyteák. Belsőleg (ivókúra formájában) és külsőleg (borogatások, pakolások, fürdőadalékok formájában) egyaránt felhasználhatók. A gyógyteák ritkán tartalmaznak csak egy gyógynövényt, gyakoribb a több komponensből álló teakeverék.

A másik kezelés, amit alkalmazunk, csak természetes alapú készítmények, melyek a különböző betegségek kiegészítői. Melyeket a “termékek” menüpontban is meg lehet rendelni.

A harmadik gyógynövényes kezelés a gyógyfüves labdacsokkal való masszázs.

A gyógynövényes labdacsokat felgőzöljük, és melegen ezekkel a labdacsokkal masszírozzuk át a testet, illetve a beteg területet, így a gyógyfüvek hatóanyagai közvetlenül jutnak be a testbe, szívódnak fel.

A gyógyteák elkészítésének szabályai

A teakeverékekből házilag általában vizes kivonatokat készíthetünk. A készítés módja szerint megkülönböztetünk:

– forrázatot,

– főzetet és

– hideg vizes kivonatot.

A kivonás módját a gyógynövény állománya és hatóanyaga határozza meg.

Virágok, levelek, lágy, puha állományú, illetve illóolaj tartalmú gyógynövény esetén forrázatot készítünk a következőképpen: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, fedett edényben 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Durva, kemény, fás állományú növényekből, illetve a cseranyag tartalmú gyógynövényekből főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Készítés után rögtön leszűrjük.

A hideg vizes kivonatokat olyan gyógynövényeknél alkalmazzuk, amelyeknek hatóanyagai hőre érzékenyek (C-vitamin, nyálkaanyagok). Készítési mód: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű szoba hőmérsékletű vízzel leöntjük, fedett edényben kb. 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy csésze (kb. 3dl) vízhez általában egy evőkanál (kb. 2-3g) teakeveréket szoktak adni.

Borogatáshoz, pakoláshoz a kivonathoz képest két-háromszoros mennyiségű gyógynövénymennyiséget használnak.

Fürdőadalék készítésénél 200-500g teakeverékhez adnak 1-2 l forró vizet, és az így készült kivonatot a fürdővízhez adják.

A gyógyteák fogyasztásának ajánlott időpontja és gyakorisága

Az elkészített teák fogyasztásának időpontja és gyakorisága indikációs terület szerint változik.

– A gyomor teákat étkezés előtt fél órával,

– a máj- és epeteákat étkezés előtt esetleg étkezés után,

– a hashajtóteákat este, lefekvés előtt,

– a nyugtató teákat szintén este lefekvés előtt,

– a hasmenés elleni teákat naponta többször, édesítés nélkül,

– a köhögéscsillapító, hurutoldó, megfázás elleni teákat naponta többször, mézzel ízesítve,

– az egyéb teakeverékeket (vizelethajtó, érelmeszesedés elleni, elhízás elleni stb.) az utasítás szerint kell fogyasztani.