A hormonok értékeit a tünetek, az életkor és más egyéni jellemzők alapján kell értékelni. Többek közt arra ad választ, hogy milyen a petefészek működése, van-e elegendő progeszteron a szervezetben, túlsúlyban vannak-e egyes hormonok, mennyire van kimerülve a szervezet, megfelelő-e a D-vitamin-szint, milyen a pajzsmirigy állapota, fennáll-e hormonális zavar az elhízás, az alvászavar, vagy a hajhullás hátterében, de ehhez mind az általános laborvizsgálat is fontos.

A nők számára az ösztrogén és a progeszteron hormonok értékei és egymáshoz való arányos alapvetően fontosak. Ezek arányát megbízhatóan csak a ciklus második felében vett mintából lehet megállapítani.

Nem mindegy, hogy y hormonok kimutatása milyen módon történik. Ma már lehetőség van nyálmintából történő meghatározásra, mely valósabb képet ad, mint a vérből történő vizsgálat.

A nyálmintából történő hormondiagnosztika segítségével meghatározhatók:

 • a nemi hormonok aktuális szintjei
 • az ösztrogén és a progeszteron aránya
 • az ösztrogéntúlsúly és a progeszteronhiány mértéke
 • a menstruációs zavarok, az endometriózis és a meddőség hormonális háttere
 • a menopauza hormonális viszonyai
 • a férfi (androgén ) hormonok szintjei
 • a stresszormon szintje, és a mellékvese kimerültségének foka
 • sportolók hormonáis jellegű problémái
 • férfiak tesztoszteron és progeszteronhiánya, valamint ösztrogéntúlsúlya
 • D-vitamin ellátottság mértéke
 • az elhízás, hajhullás, nemivágy-csökkenés hormonális okai

AMH-vizsgálata

Amely a petefészek tüszőinek életképességéről és stimulálhatóságáról, végső soron a petefészek “kapacitásáról” ad felvilágosítást. Vizsgálata főleg meddőség esetén jön szóba, mivel ha értéke kórosan alacsony, nemcsak a fogamzás esélye kicsi, de nagy valószínűséggel a tüszők művi stimulációja sem lesz sikeres. Ez a vizsgálat elvileg elkerülhetővé teszi a petefészek felesleges stimulációját, amely számos csalódástól kímélheti meg a párt. Ha az AMH csökkenése mellett ösztrogéntúlsúly és progeszteronhiány is fennáll, a hormonegyensúly helyreállítása javíthat a helyzeten.

Ösztrogénmetabolizációs teszt

Az ösztradiol, mely az ösztrogének közül a legerőteljesebb hatású hormon- lebontása kétféle védő , illetve kockázatnövelő hatású anyagcseretermékeket eredményezhet. A kétféle bomlástermék arányának vizsgálata ezért jól jelzi az ösztrogénfüggő daganatok kockázatának mértékét. Ennek megítélése ösztrogénfüggő sejtburjánzások ( mellcsomó, mióma, endometriózis) hosszant tartó fogamzásgátló-szedés, hormonpótló kezelés, valamint kóros túlsúly esetén válhat fontossá, különösen elsőfokú rokonoknál.

Képalkotó vizsgálatok

Láthatóvá teszi a belső szervek szerkezetét, és az esetleges szövődményeket.

Hagyományos vizsgálatok

Hasi ultrahangvizsgálat nőgyógyászati problémák esetén nem minden esetben nyújt kielégítő információt. pl vastagabb hasfal és jelentős túlsúly esetén .

A női kismedence viszonyairól a hüvelyi ultrahangvizsgálat pontosabb képet ad. A mellek ultrahangvizsgálatának elsősorban a cisztás és a tömör elváltozások elkülönítésében van jelentősége. CT (komputertomográfia) és az MR (mágneses rezonancia) vizsgálatok előnye a pontosabb kép, hátrányuk a hosszabb vizsgálati idő, költségvonzat, kontrasztanyag alkalmazásának veszélyei., CT esetén a sugárterhelés. A CT felbontása 10-szer jobb, mint a röntgenképé. Az MR vizsgálat nem jár sugárterheléssel, de pacemaker, csípő, térd, gerincprotézis esetén a vizsgálat nem végezhető el. A nőgyógyászatban ezeknek a vizsgálatoknak elsősorban a kismedencei tumorok diagnosztikájában van jelentőségük. Az endometriózis kapcsán a hastükrözés ( laparoszkópia) a műtéti képalkotó vizsgálatok módszere, ennek során a hasi és a kismedencei szervek egy vékony kamera segítségével, a hasüreg megnyitása nélkül végezhetők. A méhüreg tükrözése, hiszteroszkópia diagnosztikai és terápiás módszer. Főleg meddőségi kivizsgálás és vérzési rendellenességek esetén jön szóba, segítségével kisebb miómák is eltávolíthatók. A röntgenvizsgálat a mammográfia a melldaganat szűrés egyik vizsgálati módszere. tapintható elváltozás a mellek területén, megnagyobbodott hónalji nyirokcsomók, váladékozás a mellből, a mellbimbó elváltozása, a mell bőrének behúzódása, melldaganat családi halmozódása esetén lehet hasznos többek között.

Újabb diagnosztikai módszerek

Ma már három és négy dimenziós ultrahangvizsgálat lehetősége is rendelkezésre áll.

Lézeres mammográfia a mellek kompressziója és káros sugárzás nélkül képes a mellek vizsgálatára.

Az egyik legmodernebb képalkotó eljárás a PET-vizsgálat amellyel a szervek funkciói, vérátáramlásuk, oxigénfelhasználásuk, fehérjetermelésük mutathatók ki, ez alapján már korán képesek jelezni a kóros folyamatokat. A vizsgálat elsősorban a daganatos elváltozások és áttétek, gyulladásos folyamatok diagnosztikájában nyújt segítséget.

Infravizsgálat

Hőérzékeny kamera segítségével végzett eljárás, pontos képet ad a női mell, kismedencei és hasüregi szervek, erek, pajzsmirigy funkcionális állapotáról, alkalmas a mellcsomók, petefészekciszták és miómák veselkedésének jellemzésére , gyulladással járó folyamatok kimutatására, jól jelzi a potenciálisan rosszindulatú elváltozásokat is. E módszer hasznos az endometriózis feltérképezésében, fiatal lányok mellvizsgálatánál, terméketlenség, sz ismeretlen eredetű meddőség okának tisztázásában, az erek működésének feltérképezésére is alkalmas, ezáltal csökkenthető az agyvérzés, szív és érrendszeri betegségek kockázata, anyajegyek, rosszindulatú anyajegyek ellenérzésében, góckutatásban, egészséges személyek szűrővizsgálatára is alkalmas. Összefoglalva: mellcsomó, mióma, endometriózis és más nőgyógyászati elváltozások, emésztőrendszeri gyulladások(gyomor, epehólyag, bélrendszer) ételintolerancia okozta elváltozások, pajzsmirígy működési zavarok, gyulladásos folyamatok, érgyulladások (nyaki, verőér, visszerek) ízületi gyulladások, krónikus hasi és kismedencei fájdalmak, ismeretlen eredetű fejfájás, gerinc és ízületi bántalmak, jó és rosszindulatú folyamatok(nőgyógyászati, hasüregi és egyéb elváltozások) góckutatás(gyulladásos gócok kimutatása).

Nagyon hasznos lenne a női mellek önvizsgálata akár tapintással, akár kézilámpás átvilágítással is.

Egyéb módszerek

Diagnosztikus küret, vagyis méhkaparás. Rövid altatásban történik, melynek során a méhnyálkahártya felső rétegét óvatosan eltávolítják. Fontos, hogy a nyálkahártya mélyebb rétegei ne sérüljenek, mert összenövésekhez és a menstruáció tartós elmaradásához vezethet.

A konizáció a rákszűrés keretében a méhszáj környékéről vett kenet sejtjeinek kóros elváltozása esetén jön szóba. Lényege a méhszáj területének rövid altatásban végzett körkörös kúp alakú kimetszése, majd szövettani vizsgálata, szerves része a diagnosztikus küret is.