A tartós vagy súlyos stresszhatás további következménye, hogy az agyalapi mirigy prolaktin termelése fokozódik, ami már idegrendszeri szinten megzavarja a női ciklus szabályozását. Magas szintje terhesség és szoptatás esetén normális, minden más esetben kóros. Már mérsékelt vagy gyakori emelkedése is elegendő ahhoz, hogy a tüszőrepedést meggátolj. Tartós emelkedése a menstruáció elmaradását és a mellek feszülését , vagy szoptatástól független tejszivárgást okozhatja.

Leggyakoribb tünetei

Mellfeszülés és fájdalom, menstruációs zavarok, menstruáció elmaradása, anovuláció, meddőség, érzelmi labilitás, szorongás, depresszív hajlam, változókori tünetek, férfias ( androgén ) tünetek, csökkent nemi vágy, súlygyarapodás, tejcsorgás.

A prolaktin szint kóros emelkedését a pajzsmirigy alul működése, gyógyszerek és kemikáliák, valamint az agyalapi mirigy túlműködése, jóindulatú elváltozása is okozhatja. Utóbbi esetben fejfájás, látászavar, és tejcsorgás is jelentkezhet. A fogamzásgátlók szedésének abbahagyását követően is megemelkedhet, ami a menstruáció átmeneti elmaradásával járhat. A prolaktinszint növekedésének mértéke a stresszhez való fokozatos hozzászokás miatt idővel csökkenhet, azonban a nehezen feldolgozható stresszhatások, súlyos érzelmi traumáknál azonban ez nem jön létre, így a kortizol mellett a prolaktinszint is tartósan magas marad. Emiatt egyre többször marad el a tüszőrepedés, kialakul az ösztrogéntúlsúly miatti mentruációs zavar, mellcsomó, mióma és egyéb rendellenesség alakulhat ki.

Ösztrogéndominancia gyanújánál, cikluszavaroknál, meddőség miatti hormonvizsgálatoknál a prolaktinszintet is meg kell állapítani. A laboreredmények értékelésénél fontos, hogy nemcsak a magas, de már az emelkedett prolaktinérték is kóros lehet., Az okok felkutatásánál a hormondiagnosztika mellett a koponya CT -vizsgálata is szükséges lehet.

Legfontosabb az okok meghatározni, stressz, szorongás csökkentése, lelki problémák kezelése és hormonális egyensúly helyreállítása.