A tüszőrepedés elmaradása

A nők többsége azt hiszi, ha van menstruációja, akkor tüszőrepedése is, holott a nők közel felének nincs rendszeres ovulációja.

Ha elmarad a tüszőrepedés, nincs érett petesejt, amely megtermékenyülhetne, és nem képződik sárgatest sem, amely a progeszteront termelné. Elegendő progeszteront csak a ciklus teljes második felében szabályosan működő sárgatest képes termelni. Ez a leggyakoribb oka az ösztrogén dominanciának, mely a döntő okozója a fent említett női problémáknak.

A leggyakoribb okai a következők

-fogamzásgátlók, stresszhatások, lelki tényezők, helytelen táplálkozás, elhízás, hormonális okok, nőgyógyászati okok, idegrendszeri, szervi és egyéb okok, magzati korban sérült tüszők.

A tüszőrepedés elmaradása következtében a tüszők tovább termelik az ösztrogént, és részben férfihormonokat. – Ennek felismerésében a hormondiagnosztika segíthet a legtöbbet.

Mivel a legtöbb esetben a tüszőrepedés elmaradásakor a legfontosabb feladat a hormonális zavar rendezése, a progeszteron hiány pótlása, a tüszőrepedés elősegítése természetes módon, más hatóanyagok pótlása és többek között a lelki egyensúly kialakítása is rendkívül fontos.