A felgyorsult élettempó, a stressz és a kimerültség hatásai a mellékvesék mellett leginkább a pajzsmirigyet érintik. Hormonjai a legsokoldalúbb hormonok közé tartozik, a sejtek anyagcseréjének sebességét állítják be, szervezet minden sejtjének szüksége van. Nélkülük lehetetlenné válna a táplálékban lévő energia üzemanyagként történő elégetése. Egyfajta energiaközpontként funkcionál, melynek felcsavarása gyorsítja, lecsavarása lassítja.

Hatással van alapvetően a növekedésre, fejlődésre is. A magzati korban elszenvedett kisfokú hormonhiány is visszafordíthatatlan fejlődési zavarokat és idegrendszeri károsodásokat okoz. Mindkét nemet érintik, azonban nőknél jóval gyakrabban fordulnak elő zavarai. A pajzsmirigyhormonok a vérben, a nemi hormonokhoz hasonlóan fehérjékhez kötődve keringenek. Speciális sejtjei egy kalcitonin nevű hormont is termelnek, mely a mellékpajzsmirigy hormonjával és a D-vitaminnal együtt a szervezet kalciumháztartását és csont anyagcseréjét szabályozza.

Pajzsmirigy túlműködése

Az anyagcsere fokozódik, a vérnyomás emelkedik, a szív működés gyorsul, a reflexek és a gondolkodás élénkülnek. A szív nyugalomban is túlmunkát végez, ritmuszavarok alakulhatnak ki. Jellemző a meleg környezet kerülése, és a hűvös kedvelése., fokozott étvágy ellenére is csökken a testsúly. Gyorsabb szívműködés, magasabb pulzusszám, anyagcsere fokozódás, gyorsabb emésztés, hasmenés, fokozott étvágy melletti testsúlycsökkenés, hőemelkedés, melegkerülés, fokozott izzadás, finom tapintató meleg nedve bőr, idegesség nyugtalanság, remegés, alvászavarok, fejfájás, érzelmi labilitás, fáradékonyság, izomgyengeség, ritkuló hónalj és fanszőrzet, elvékonyodó korábban őszülő haj, csökkent koleszterinszint, menstruáció zavarok, spontán vetélés jellemzi.

Oka: leginkább érzelmi stresszhatás, gyulladás, fokozott jódbevitel, ritkán genetikai vagy enzimműködési zavar hozza létre.

Pajzsmirigy alul működése

Az anyagcsere lassul, a vérnyomás csökken, a gondolkodás tompul, a motiváció gyengül, a testsúly gyarapodik, és fázékonyság alakul ki.Alacsony pulzus, fázékonyság, hűvös végtagok, lassult anyagcsere, hízás, emésztési problémák, székrekedés, puffadás, étvágytalanság, lelassult beszéd és gondolkodás, memória és koncentrációzavarok, fáradékonyság, erőtlenség , aluszékonyság, nehezebb ébredés és reggeli elindulás, szorongás, depresszió, halvány száraz, hámló bőr, töredező haj és köröm, hajhullás, szőrzet, és szemöldökritkulás, gyakori megfázások, allergiás tünetek, folyadék visszatartás, puffadt arc és szemhéjak, rekedtebbé és mélyebbé váló hang emelkedett koleszterinszint, nemi vágy csökkenése, cikluszavarok, a menstruáció elmaradása meddőség jellemzik.

Oka lehet : bizonyos gyógyszerek túladagolása, gyulladás, autoimmun folyamat, hormonális zavar, tápanyaghiány, drasztikus fogyókúra, alkoholfogyasztás, sebészi beavatkozás, jódhiány bróm, fluor, klórvegyületek szervezetbe jutása, az ösztrogének gátolják a pajzsmirigyhormonok aktivitását.

A pajzsmirigy működés zavara sokszor inkább következmény, mint önálló folyamat. Működés zavart sok esetben súlyosabb esemény – baleset, műtét, érzelmi trauma, válás, gyász, vizsgaidőszak, munkahelyi, vagy kapcsolati konfliktus előzi meg. Mindkettő érinti a női ciklust.

A pajzsmirigy működés zavara felismerése a tünetek, tapintási lelet, labor és képalkotó vizsgálatok segíthetnek. Egy másik lehetőség a testhőmérsékletének mérése: ha a nyelv alatt, egy napon belül tíz különböző alkalommal mért testhőmérsékletének átlaga 36,4-36,6 Celsius fok alatt van, az a z anyagcsere lassulására, pajzsmirigy alul működésre utal.

Javítása

Túlműködésre gátló gyógyszereket írnak fel, alul működésre pedig hormonpótlást.

A természetes pajzsmirigy kivonatok a legmegfelelőbbek. Autoimmun gyulladás esetén ma már számos országban D-vitamin alkalmazását is javasolják. Hasznos a bioptron lámpa alkalmazása, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok, szelén és az omega 3 zsírsavak, A tejtermékek, finomított szénhidrátok és mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek feltétlenül kerülendők. Alul működés esetén a a káposzta-retekfélék fogyasztása sem javasolt.

Kezelése

Meg kell találni a működési zavar valódi okát, támogatni kell a stressz elhárításában fontos mellékvesekéreg működését, gondoskodni kell az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyáról, meg kell szüntetni a szervezet gyulladásos folyamatait, kerülni a káros vegyületeket tartalmazó termékek használatát, ki kell alakítani a szükséges táplálkozási és életmódbeli változtatásokat, megfelelő hatóanyagokat pótolni kell, és fontos a nyugalom, töltődés. A helyreállítási folyamat lassú, türelmet igényel, de a legtöbb esetben az életminőség számottevően javul.