Folyadékfogyasztás

A leghasznosabb folyadék források a friss gyümölcsök és zöldségek, a belőlük készített “élő” levek, a tiszta forrás vagy szűrt víz, valamint az ezzel készített gyógynövényteák.

A víz szűrés célja a vízminőség javítása, a klór, a mérgező vegyületek, a nehézfémek, a hormonhatású anyagok és a kórokozók távoltartása. Szűrni azonban nem csak az ivó és teavizet, hanem a főzéshez használtat is kell.

Oxigénellátottság

Ki kell menni a szabadba, a tiszta levegőre, ahol napfény és oxigén van. A séta és a testmozgás is ilyen közegben hasznosabb. A légfrissítők és illatgyertyák, amelyek szintetikus aromákat tartalmaznak- nagymértékben rontják a levegő minőségét és csökkentik az oxigénmennyiséget. Rendszeres szellőztetés és jó levegő mellett nincs szükség aromákra. Ha valaki mégis ragaszkodik, akkor érdemes természetes illóolajokat használni.

Testmozgás

Erősíti az immunrendszert, az izomzatot, formálja z alakot, javítja a stressztűrő képességet. Azonban nem túlerőltetésre, hanem egyensúlyra van szüksége. A mozgás nem jelenthet túlterhelést a gerinc és az ízület számára sem. A kemény talajon főleg betonon való ugrással és dobbantással járó mozdulatokat kerülni kell, mert az ízületek ütést kapnak, a méhszalagok megnyúlhatnak. Fontos ezért a megfelelő talaj, megfelelő lábbeli használata, melyek az ütődések energiájának nagy részét elnyelik.

Az egyik leghasznosabb mozgásforma a jóga, melynek nyújtó, erősítő és meditatív gyakorlatai a testre, lélekre és a szellemre egyaránt jótékonyan hat.

A női problémák megoldásában egyes speciális mozgásformák pl az Aviva módszer , az intimtorna, és a gyűrűs izmok erősítésére szolgáló gyakorlatsorok a női medence vér és oxigénellátásának javításával és a medencefenék izmainak erősítésével különösen sokat segíthetnek. Már az is hasznos, ha napi mindössze 2×5 percet a gyűrűs izmok erősítésére szánunk. Ennek során részben a húgycső-és a hüvelyizomzat, részben a végbélzáró izomzat tónusát javítjuk. Ezek a finom mozdulatok kihatnak a szervezet többi izmára is. A mozgásnak nem csak rendszeresnek, de kíméletesnek is kell lennie.

Lazítás, töltődés

A minőségi idő megteremtése, a pozitív emberek társasága, olvasás, a természetben töltött órák, a mezítlábas percek a fűben, kirándulás , és más kedvenc kikapcsolódási formák mind a regenerációt szolgálják. A pihenés és lazítás a jobb teljesítmény záloga.

Méregtelenítés

A sok káros anyag kiürítése sokszor csak segítséggel lehetséges. Többféle eljárás létezik, a béltisztítástól kezdve a böjtön át a bonyolultabb, több napot vagy hetet igénylő módszerekig. A hetente egy napon beiktatott nyers étrend, gyümölcs és zöldségnap ( léböjt) segíthet.

Napfény

A napfénynek létfontosságú szerepe van, energiát ad, javítja a közérzetet, erősíti az immunrendszert, és hatására keletkezik a D-vitamin is a bőrben. A Nap még mindig a régi, az értékes ózonpajzs időközben súlyosan károsodott, ezért megfelelő óvintézkedésekkel élvezhető a napfény.

A savas és lúgos kémhatás jelentősége

A tápláléknak 80 %-ban lúgosító élelmet kellene tartalmaznia, ami elsősorban a friss és változatos, színes növényi táplálkozással valósítható meg.

Elektroszmog

Az elektromos készülékek ( mikrohullámú sütő, számítógép, laptop, tv, mobiltelefon) által generált elektromágneses mezők bár láthatatlanok, hatásukat elkerülhetetlenül kifejtik. Kiiktatásuk sokszor szinte lehetetlen, mivel a modern életvitel nélkülözhetetlen része. A közelükben töltött idő azonban csökkentendő. A készülékek legtöbbje 1 méter távolságból már kevésbé ártalmas, érdemes a bekapcsolt készülékektől kellő távolságot tartani. A combokra helyezett laptop, fűthető autóülés, melegítőpárna, vagy a nem szervek magasságában lévő elektromos főzőlap nem szolgálják az ivarsejtek épségét, ahogy a az agy közelében tartott mobiltelefon sem, Az átjátszóállomások, transzformátorok és elektromos vezetékek sem.Az egyik legártalmasabb a mikrohullámú sütő, ártalmas elektromágneses tér elleni kellő védelmet nem biztosítja, és a melegítendő étel vízmolekuláinak mikrohullámok által keltett belső súrlódása kiszámíthatatlan módon változtatja meg a fehérjék, enzimek és más molekulák szerkezetét.

Káros szokások elengedése

Nehéz megváltozni…a nem tudok változtatni rajta…nem hoz megoldást senkinek. Változtatni mindig lehet, maximum a változtatástól való félelem miatt nehéz. De nekünk kell vezérelni, az agyunkat mi programozzuk be, gondolatainkat és tudatunkat így tehetjük szövetségessé, bármely pozitív cél elérésében.

Természetes hatóanyagok

A test egyensúlyának helyreállításában mindig a természetes lehetőségeket érdemes előnyben részesíteni. A természet szinte minden működészavarra kínál ellenszert. A természetes hatóanyagok lassabban fejtik ki jótékony hatásukat, de tartósabban hatnak, mellékhatások nélkül. Bár ezek alkalmazása nem helyettesítheti a megfelelő ellátást, minden nőnek meg kell adni az esélyt a hormonális egyensúlyzavarok természetes módon történő rendezésére, mielőtt komolyabb beavatkozásra kerül a sor.

A legkörültekintőbb ellátás sem lehet teljes, ha közben a szervezet kulcsfontosságú hatóanyagok hiányában szenved.

Természetes progeszteron

A progeszteronnak a várandósságon kívül játszott szerepe nem kap kellő hangsúlyt, annak ellenére, hogy egyes országokban immár évtizedek óta használják sikerrel.. A természetes progeszteron meglepően hatékonynak bizonyult számos nőgyógyászati probléma esetén is. Míg ösztrogén sokszor nemkívánatos forrásból is kerülhet a szervezetbe, természetes progeszteronforrást a sárgatesten kívül mindössze a növényi progeszteron jelent. A mexikói jam gyökérrésze tartalmazza amelyből ugyanaz a kémiai szerkezetű progeszteron nyerhető amit a szervezet maga is előállítana. _Alkalmazása minden olyan esetben kulcsfontosságú, amelynek kialakulásában a progeszteronhiány és az ösztrogéntúlsúly szerepet játszik.

Legfontosabb területek: menstruációs zavarok ( fájdalmas, göcsös, bő, darabos vérzés), pecsételő vérzés a menstruáció előtt vagy után, a menstruációt megelőző tünetegyüttes PMS, mellfeszülés, mellcsomók, mellfájdalom, endometriózis, petefészekciszták, miómák, méhnyakelváltozások, hüvelyi és kismedencei gyulladások, meddőség, vetélés, korai menopauza, csökkent nemi vágy, kimerült állapot, tartós stresszhelyzet, alvászavarok, migrénes fejfájás, memóriaproblémák, érzelmi labilitás, ingerlékenység, szorongás, depresszió, pajzsmirígy működési zavarok, férfias tünetek ( pattanások, szőrösödés, hajritkulás) emelkedett prolaktin szint, allergiák, autoimmun folyamatok, immunrendszeri gyengeség, rosszindulatú elváltozások, csontritkulás, vénás trombózis, folyadék-visszatartás, ödéma, súlygyarapodás, makacs túlsúly.

Természetesen a hormonális problémákra természetesen más hatóanyagokra és módszerekre is szükség van, de a legfontosabb a progeszteron. Hatása az idegrendszer számára sem nélkülözhető. Adagolásának értelemszerűen a havi ciklushoz kell igazodnia, és a természetes progeszterontermelődését kell segítenie, vagy pótolnia. Alkalmazása egyénenként változó, szakember által kell beállítani. A bőrön át felszívódó formában a leghatékonyabb, az alkalmazását követően már fél perc után kimutatható a vérből, majd rövidesen a nyálból is. Olyan testfelületen kell használni, ahol vékony a bőr, mert felszívódása így a legteljesebb, és dús könnyen kipiruló területek, nyak, mellkas és az arc bizonyos részei, alkar, felkar, és a combok belső felszíne, térdhajlat, lábhát, görcsös menstruáció esetén azonban az alhason, mellcsomó vagy mellfeszülés esetén a mellek területén, migrén esetén a tarkón és a halántékon, csontritkulás esetén a gerinc mentén is alkalmazható, a felületeket érdemes naponta váltogatni, hogy a hatóanyag ne mindig ugyanarra a területre kerüljön .

Progeszteronhiány esetén először a zsírszövetet tölti fel, majd egyre nagyobb mennyiségben kerül a vérbe, ahol a vörösvértestek membránjához és fehérjékhez kötődve szállítódik. A hormonegyensúly helyreállításához a szervezetnek időre van szüksége, mivel az évek sokszor évtizedek óta fennálló hormonális zavart nem lehet néhány hét alatt rendbe hozni. Mindez függ a probléma jellegétől, súlyosságától, milyen régóta áll fenn a probléma, a szervezetre háruló stressz mértékétől, hormontartalmú és egyéb gyógyszerektől, a zsírszövet mennyiségétől, életkortól…minél régebbi a probléma, annál hosszabb idő a helyreállítás, kb 4-6 hónap, az állapot javulása a szervezet állapotától és lehetőségeitől függ, egyénileg eltérő mértékben és ütemben történik. de a néhány hónap múltán tapasztalható pozitív változások önmagukért beszélnek.

A természetes progeszteronnak nincs mellékhatása, túlzott adagok estén maximum álmosság jelentkezik, mely a progeszteron természetes nyugtató hatásával függ össze. Hirtelen elhagyása azonban depresszív tüneteket és az ösztrogéntúlsúly fellángolását okozhatja. A tünetek mindig világosan jelzik, hogy szükség van -e a progeszteron pótlására vagy sem.

Tünetfelerősödés

A kezelés kezdetét követő hónapokban előfordulhat, hogy az ösztrogéntúlsúly tünetei átmenetileg fokozódnak, mindez nem mellékhatás, vagy állapotrosszabbodás, hanem a szervezet természetes reakciója. Előfordulhat pl hogy a mellek kissé jobban feszülnek, fejfájás jelentkezik, a menstruáció előbb jön meg, vagy erősebb a vártnál. Ez utóbbi a túlépült méhnyálkahártya leválásnak következménye, mely az ösztrogéndominancia oldódásának és a méh tisztulási folyamatának része. Az átmeneti felerősödő hatás üzenete, hogy a szervezet reagál és a kóros folyamatok visszaszorulóban vannak.Ilyenkor a mennyiséget növelni kell.