A változókor kb 45-50 év környékén kezdődik és a ciklus teljes elmaradásáig tart, mialatt a petefészek működése fokozatosan megszűnik. A menopauza már az utolsó menstruáció időszakát jelenti, ha egy teljes év menstruáció nélkül telt el. A csökkenő ösztrogén hatására a peteérés és a tűszőrepedés elmarad, így egyre kevesebb alkalommal képződik sárgatest. A petefészek ösztrogéntermelését a zsírszövet részben átveszik, a progeszteron termelődése azonban szinte teljesen megszűnik. Bár a mellékvese kismértékben termel bizonyos mennyiségű progeszteront, de ha a mellékvese valamilyen oknál fogva kimerült, , ami szinte minden változókorba lépő nőnél fennáll, még ezzel a mennyiséggel sem lehet számolni. A progeszteronszint csökkenése nagyobb mértékű és gyorsabb, így ösztrogéntúlsúly jön létre. Azonban először a progeszteronra van szükség, hogy az ösztrogéntúlsúly megszűnjön.

A tünetek oka az ösztrogénszint ingadozó jellegű csökkenése, és így a progeszteron és ösztrogén aránya állandóan változik, amit a progeszteronhiány felerősít.

Tünetei: hőhullámok és kipirulás az arcon, nyakon, mellkason, fokozott verejtékezés, memória és koncentrációzavarok, feledékenység, hangulatingadozás, ingerlékenység, elérzékenyülési hajlam, alvászavarok, álmatlanság, éber alvás, erőtlenség, kimerültség, nemi vágy csökkenése, száraz bőr és nyálkahártyák, hüvelyszárazság, hüvelyfal-elvékonyodás, hüvely és hólyaggyulladás, vizelettartási nehézségek, emésztőrendszeri zavarok, puffadás, folyadékszaporulat ( ödéma) makacs súlygyarapodás, szövetek rugalmasságának csökkenése, csontritkulás, ízületi panaszok.

A változókor során komoly probléma a makacsabbá váló túlsúly, ennek oka a hormonális változáson kívül, a lassúbbá váló anyagcsere, a tüszőrepedés elmaradása, mely eddig több száz kalóriát igényelt naponta, a kevésbé aktív életmód, változatlan táplálkozási szokások, így a felesleges kalória a has csípő zsírraktáraiba kerülnek. Tehát a változókori túlsúly csökkentésének kulcsa a hormonegyensúly helyreállítása, táplálkozás és az életmód átalakítása. Emellett probléma még, hogy a progeszteronhiány fokozódásával a tesztoszteron egyre nagyobb mennyiségben alakul át agresszívabb férfihormonná, innen jön a változókori hajhullás, és fejtetői hajritkulás, akár kopaszodás is.

A változókor szakaszai: Korán kb 40 éves kor körül kezdődik, ha pl ösztrogéntúlsúly áll fenn. Időtartama több év.Az ösztrogénszint lassú és ingadozó, a progeszteronszint gyorsabban és egyenletesebben csökken.

A következő, a havivérzés megszűnése, körüli időszak, általában 2 évig tart a tünetek intenzívebbé válnak.

A menopauza, vagyis a menstruáció megszűnése általában az 50-55. életévek között következik be. Itt már a progeszteron teljes hiánya, az ösztrogénszint ingadozó csökkenése, és a kettő arányának folyamatos változása a jellemző. Az utolsó vérzést követően kb 2 évig tartó időszakban a petefészek hormon termelés megszűnik, az ösztrogéntermelés zsírszövetben zajlik tovább. A változókorban lévő nőknél a gyógyszeresen pótolt ösztrogén megakadályozza a csontvesztést, de a csont épülését nem segíti. Tehát fontos a célzott hormon diagnosztika és a természetes hormonpótlás.