A mellékvesékben az adrenalin, kortizol és nemi hormonok , és a szervezet egyes alapvető életfolyamataira ható hormonok termelődnek. A mellékvesék megfelelő működése a stressz leküzdése miatt , de más létfontosságú okokból is fontos.

Kortizol, a stresszhormon

Szerepe pont a stressz elhárításában fontos., termelődése kulcsfontosságú a túlélés szempontjából. Biztosítja az agy és az izmok, a vészhelyzet elhárításában fontos egyéb szervek energia és tápanyagellátását, visszafogja a túlélés szempontjából kevésbé lényeges folyamatokat. Stresszhelyzetben döntően a kortizol felelős a szervezet egészének hatékonyabb üzemmódra váltásáért. Ha a kortizol nem venné a hosszú távú vezérlés feladatát az adrenalintól, akkor semmilyen tartós erőkifejtést igényló sportot vagy munkát nem lehetne végezni.

Fő hatásai

Anyagcsere fokozódás, gyorsabb szívműködés, vérnyomás emelkedés, nagyobb légzésszám, inzulinelválasztás gátlása, magasabb vércukorszint, megnövekedett izomerő, fokozottabb idegrendszeri aktivitás, gyulladáscsökkentés, vérzéscsillapodás, lehetővé teszi, hogy reggel fel tudjunk kelni, izomerőnket kifejthessük, reagálni tudjunk a kihívásokra, és hogy személyiségünk stabil maradhasson. , szerepe a magzati tüdő érésében, és a születés utáni légvételek biztosításában is alapvető. , pl egy bokarándulás esetén a boka megduzzad és fájdalmassá válik, a kifejlődő gyulladásos reakciót a kortizol fékezi. Hiányában bármely gyulladás rövid időn belül fellángolna, és az ember életébe kerülne. Tehát a kortizol erőteljes gyulladásgátló és immunrendszert fékező hatású, ezt használja ki az orvostudomány a mesterséges szteroid hormonok segítségével az allergiás és autoimmun folyamatok kezelésekor, és a szervátültetés során. Az emelkedett kortizol szint ugyanakkor fokozza a progeszteronhiány és ösztrogéntúlsúly tüneteit, és gyorsítja a csontritkulást. Jellemző napszaki ingadozást mutat. Legmagasabb a hajnali és a reggeli, legalacsonyabb az esti és az éjszakai órákban. A szervezet bemelegítésére és aktív üzemmódba helyezésére a reggeli órákban van szükség, éjszaka a pihenés és a nyugalom időszaka. Persze a stressz elhárításában más hormonok is részt vesznek, de alapfeltételeit a kortizol biztosítja. A hormontermelés kapacitása azonban véges, és egy határon túl a mellékvese már nem képes azt megfelelő szinten tartani.

Hirtelen stresszhatás esetén a szervezetben először egy gyors reakció jön létre, mely során adrenalin ömlik a keringésbe, a szívverés gyorsul, az izmok megfeszülnek a pupillák kitágulnak, a figyelem koncentráltabbá válik a test izzadni kezd, a vércukorszint emelkedni kezd, ez a helyzet előkészíti a szervezetet a várható megpróbáltatásokra, ez azonban még nem okoz krónikus elváltozásokat a szervezetben.

Ha azonban az ártalmas hatás napi rendszerességgel ismétlődik és hónapokon vagy éveken keresztül fennáll, a mellékvese kortizol termelése megemelkedik, ami idővel kimerül, melyet a progeszteronszint tartós csökkenése követ. Ez tudatunkon kívül zajlik. A kortizol igény növekedése miatt a progeszteron egyre nagyobb hányada fordítódik a kortizol szükséglet fedezésére, így egyre biztosabban jön létre az ösztrogéndominancia is.

A tartós stressz és az ösztrogéndominancia együttese makacs ördögi kört alkot.

Tünetei

Gyengeség, kimerültség, erőtlenség, emésztési problémák, székrekedés, vagy hasmenés, gyengülő immunrendszer, gyakoribb megfázások, csökkenő vérnyomás, vércukorszint ingadozás, száraz, elvékonyodó bőr, hajhullás, izomgyengeség, állóképesség csökkenés, csökkent tolerancia és stressztűrő képesség, fázékonyság , hűvösebb végtagok, érzelmi labilitás, lehangoltság, csökkent nemi vágy, menstruációs zavarok, elmaradó tüszőrepedés, progeszteronhiányra és ösztrogéntúlsúlyra utaló tünetek.

A szervezet kimerülésével az energiaközpont szerepét betöltő pajzsmirigy működése is csökken, emiatt alul működésére utaló tünetek lassúbb anyagcserere, székrekedés, hajhullás, fázékonyság, súlygyarapodás alakulhatnak ki. Hajnali felébredések, visszaalvásra való képtelenség, szorongással teli ébredés szintén a túlterheltség jele. A stressztűrő képesség további csökkenése miatt már a kisebb megterhelések is egyre komolyabb problémát jelentenek. Függőség alakul ki ilyenkor a koffeintől és más izgatószerektől. A kimerülő szervezetnek nem serkentőkre, hanem pihenésre van szüksége , a szervezet egyre rosszabbul tűri a tápanyaghiányt, és az éhezést is, és a labilisság váló vércukorszint miatt hirtelen evési kényszer falási roham jelentkezhet. A vérnyomás csökken, felálláskor szédülés lép fel. A női ciklus ekkorra már teljesen felborul, a menstruáció és a tüszőrepedés megszűnik. Nagyobb eséllyel alakul ki ilyenkor a meddőség, vagy vetélés is . A szervezet működése egyre kaotikusabbá válnak, ilyenkor már gondolni kell a mellékvese kimerülésre. A test és a elme kapcsolata egyre zavartabb lesz. A szervezetet az állandó igénybevétel lassan teljesen felőrli, és már csak a túlélésért harcol. Súlyosabb esetben szívritmuszavar, felállási képtelenség, extrém nyugtalanság, szorongásos roham, és pszichés zavar jelentkezhet. Az arcon bőrön hajlatokban és a napfénynek kitett helyeken jellemző bőrelszíneződések jelentkeznek, bronzkór. Az állapot gyors és hatékony cselekvés nélkül teljes összeomláshoz vezet, és az élet már csak szteroidpótlással tartható fenn.

Felismerésében a tesztek, hormondiagnosztikai módszerek és egyéb célirányos vizsgálatok segítenek. A legpontosabb képet a kortizol tejes napi profilja adja.

Felépülés és regeneráció

A szervezet túlterhelése hosszú ideig visszafordítható, azonban nem mindegy hogy mikor kezdődik.

Fel kell tárni a stressz okát, kiiktatását, meg kell kezdeni a hormonegyensúly helyreállítását, mellékvese regenerálását, életmód átalakítását, hatóanyagok pótlását, alvás pihenés biztosítását, könnyed testmozgás beiktatni stb. Súlyos fokú kimerülés esetén a szteroidpótlás , de ez már a legvégső stádium kényszerű intézkedése, mely azonban életmentő, viszont a szteroidok alkalmazásakor a a mellékvesekéreg saját hormontermelése tovább csökken, így egyre nagyobb adagokra van szükség az állapot fenntartásához, ami hosszú távon súlyos mellékhatásokkal is jár.