Sajnos ma több nő szenved meddőségben, mint valaha, a gyermekre régóta sikertelenül vágyó nők jól tudják, hogy ha mégis valamilyen módon sikerül is teherbe esni, a magzat megtartása újabb kihívást jelent.

A meddőség nem csak a nőkre vonatkoznak, sajnos a férfiakra is.

Meddőségről akkor beszélünk, ha a gyermeket tervező pár kétévi védekezés nélküli házasélete eredményeként sem jön létre várandósság. A sikeres fogamzáshoz az egyé év sokszor nem elég, és a sikertelenségként megélt próbálkozások a párt lelkileg is megtörhetik.

Okai a nőknél

Tüszőrepedés hiánya, petefészek-elégtelenség, progeszteronhiány, ösztrogén, prolaktin androgén túlsúly, érzelmi problémák, félelmek a várandósságtól és a szüléstől, finomított szénhidrátok inzulintúlsúly, alultápláltság, elhízás, tápanyaghiány, elsavasodás, pajzsmirigy alul működés és gyulladás, endometriózis, policisztás petefészek szindróma, mióma és más térfoglaló folyamatok, kismedencei gyulladás, Chlamydia fertőzés, méhrendellenességek, magzati vagy későbbi tüszősérülés, spermiumellenes antitestek

Okai a férfiaknál

Hímivarsejtekkel kapcsolatos problémák, hormonális okok ( tesztoszteronhiány, ösztrogéntúlsúly, emelkedett prolaktin szint), impotencia, libidócsökkenés

Közös okok

Előnytelen táplálkozási szokások, alkohol, dohányzás, gyógyszerek, drogok, környezeti ártalmak, tartós stressz, kimerültség, hormonális problémák, krónikus betegségek, gyulladásos folyamatok, rosszindulatú elváltozások, genetikai és anatómiai okok, alkalmatlan időzítés, párkapcsolati okok, rejtett házastársi konfliktusok.

A női részről a leggyakoribb ok a tüszőrepedés elmaradása és a progeszteronhiány, ha nincs tüszőrepedés, nincs progeszteron, és megtermékenyíthető petesejt sem. Ha pedig van tüszőrepedés, akkor a sárgatestnek megfelelő mennyiségű progeszteront kell előállítania ahhoz, hogy a méhnyálkahártya alkalmassá váljon a megtermékenyített petesejt befogadására és az embrió megtartására. Ha a progeszteronszint nem megfelelő, a megtermékenyített petesejt beágyazódása és életben maradása akadályba ütközik, ami vetéléshez vezet. De minden olyan ok is meddőséget idéz elő, ami a hormonok optimális arányának felborulásához vezet. , az inzulin a férfihormonok vagy a prolaktin túlsúlya, a táplálkozás szélsőségei .

A meddőségek jelentős része a finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztásának, és ennek következményeként az anyagcsere és hormonális változásoknak tudható be, melyeket még a lelki problémák is súlyosbítanak.

Gyakoriak még a stresszhelyzetek is, a lelki problémák megoldása is általában már fél gyógyulást jelentenek, és nem várt spontán sikert hoznak.

Vetélés

Akkor beszélünk vetélésről, ha a beágyazódott embrió a fogamzást követő hetekben de még a váradósság 24. hete előtt távozik a méhből. Sajnos sok esetben a petefészek által termelt progeszteron mennyisége idő előtt csökken, ami a magzat megtartásának képtelenségéhez, vagy vetéléshez vezet.

A legkritikusabb időszak a váradósság első 12 hete, ahol is eldől, hogy a sárgatest képes-e annyi progeszteront előállítani, amennyi a várandósságot a méhlepény megfelelő hormontermelésének kifejlődéséig fenn tudja tartani. , ha akár csak rövid de kritikus szünet áll is be, és nincs elegendő mennyiségű progeszteron, a várandósság megszakad. Ez legtöbbször a 6-10. hete körül történik, amikor a progeszteronigény erőteljesen megnő. Ez a magyarázata annak, hogy a várandósság sorsa többnyire a 12-14. héttől a méhlepény progeszteron termelésének beindulásától válik biztossá. Ekkorra a méhlepény már kellő mennyiségben termeli a várandósság megtartásáért felelős progeszteront, mely nem csak a magzat fejlődésének, de az anya és a magzat nyugalmának is a kulcsa. A terhesség későbbi megszakadásának már más okai vannak, pl gyulladás, fertőzés, fizikai megterhelés, felelőtlen életmód, súlyos stresszhatás, érzelmi trauma.

A meddőség megoldását az okok mielőbbi feltárásával kell kezdeni, ami több szakterületet is érinthet. De minden lehetőséget meg kell ragadni a helyzet javítására, a természetes megoldások lehetőségét ezért minden nő számára biztosítani kell. Ha pl a meddőséget a hormondiagnosztika segítségével kimutatható- ösztrogéndominancia, illetve progeszteronhiány vagy ezek következményei okozzák, a természetes progeszteronpótlás egyszerű módját észszerűtlen lenne kihagyni a megoldási lehetőségek közül.

Mesterséges módszerek, – inszemináció, lombikprogram, embrióbeültetés

Ha a termékenyülés természetes módon nem lehetséges, a hímivarsejtek mesterséges úton is a méhüregbe juttathatók (inszemináció). Fő előnye, hogy nincs szükség a petesejt eltávolítására és szervezeten kívüli megtermékenyítésére. Hátránya , hogy a tüszőérés, tüszőrepedés hormonkészítményekkel történő kiváltása, vagyis a petefészek stimulációja, többes terhesség kockázata. Ha az inszemináció nem hoz eredményt, lehetőség van a petesejt és a hímivarsejt szervezeten kívüli megtermékenyítésére, majd az embrió beültetésére a méhüregbe ( lombikprogram). Sokak számára az utolsó remény a gyermekáldásra. Az eljárás fizikai, lelki, hormonális és anyagi szempontból egyaránt megterhelő. A lombikprogramban való részvétel csak a szervezet kellően felkészített, fizikailag és lelkileg is stabil állapotában javasolt, ami mellett az életvitel és a hormonegyensúly helyreállítására is figyelmet kell fordítani. Már önmagában ezek is rendezhetik a problémát, és spontán fogamzás jöhet létre.