A ciklus idő előtti, akár már a harmincas évektől kezdődő megszűnése, minden esetben kóros, szemben a változókorral, mely az ötvenes életévek előtt kezdődik. Leggyakoribb okai a túlterheltség, stresszhatások, petefészkek idő előtti kimerülése, a tüszők túlstimulálása, magzati korban történt tüszősérülés, méh vagy petefészkek műtéti eltávolítása, a sebészi menopauza.

A méh eltávolítása után a petefészkek sorvadása hamarabb bekövetkezik, ami ösztrogénhiányos tünetekkel, progeszteronhiánnyal, kimerültséggel, hőhullámokkal, nemi vágy csökkenésével, csontritkulással és más kiszámíthatatlan klimaxos panasszal jár.

Korai menopauza esetén jellemzők a hőhullámok, az alvászavarok, hangulatingadozások, az izzadékonyság, és a gyermekvállalás esélyének korai csökkenése miatti depresszió és más lelki problémák. Ezért számos nő fordul szakemberhez, vagy antidepresszánsokhoz.

Viszont sokuknak adhatja vissza a reményt az a tudat, hogy ha a korai menopauza oka az ösztrogéndominancia, vagy más hormonális zavar, akkor annak megszüntetésével a ciklus számos esetben visszaállítható! Emellett a káros tényezőket kiiktatják, és egyéb feltételek is adottak, a petefészkek sok esetben még felébreszthetők! Forduljon problémájával hozzánk bizalommal!