A finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás a vércukorszintet állandó hullámzásban és az inzulintermelést állandó készültségben tartja. A magas vércukorszintet egyre több inzulin képes csak normalizálni, igy inzulintöbblet jön létre, majd kialakul az inzulinrezisztencia.

Ennek kialakulásáért az élelmiszeripar, életmód, finomított szénhidrátok és a genetika a felelős.

Ez annyit jelent, hogy a vércukor, mint energiaforrás a sejtekbe juttatásához szükséges inzulin kevésbé képes hatni a sejtekre, mert azok érzéketlenné, rezisztenssé válnak vele szemben. Mivel így a cukor kevésbé juthat be a sejtekbe, a vérben mind a vércukor mind az inzulinszint megnő, a felesleges cukor a zsírraktárakat gyarapítja, miközben a sejtek energiahiányban szenvednek. A hasnyálmirigy ezért még több inzulint termel. A finomított szénhidrátok rendszeres bevitele újra és újra ismétli ezt a kört. Így a megfelelő kezelés és diéta nélkül a cukorbetegség felé halad.

Tünetei: csillapíthatatlan édesség utáni vágy, az édességfogyasztást követ gyengeségérzés, ismétlődő éhségrohamok, nyugtalanság, remegés, szapora szívverés, vérnyomásesés, verejtékezés, hosszabb távon pedig elhízás..mindez anyagcserezavarhoz, túlsúlyhoz, immunrendszeri gyengüléshez, hormonális zavarokhoz, inzulintermelő sejtek kimerülése pedig inzulinfüggő cukorbetegséghez vezet.