A külső nemi szervek gyulladását elősegíti a kórokozók könnyű megtelepedése a húgycső- és a hüvelynyílás körüli bőrredőkben, és a végbél közelsége miatt. A hüvelyben irritációt, váladékozást, és gyulladást okozhatnak. Fertőződhetnek a hüvelynyílás nedvességét biztosító mirigyek is, ez lehet duzzanat, ciszta, tályog . Gyakori oka a cukor és más finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása a visszatérő bakteriális és gombás fertőzéseknek, de okozhatják a higiénés hiányosságok is. A folyás nem tévesztendő össze a ciklus közepén bővebbé váló hüvelyváladékkal, azonban a rendellenes folyás mindig gyulladás, vagy fertőzés következménye, mely járhat viszketéssel, égő érzéssel, fájdalommal, ciklustól többnyire független, kellemetlen szagú.

A gyulladás a szervezet védelmét szolgáló élettani reakció. Bárhol kialakulhat.

A bakteriális fertőzés váladék általában szürkés, vagy zöldes sárgás, míg a gombás fehéres és enyhén élesztőszagú. A normális hüvelyváladéknak nincs kellemetlen szaga.

A kismedencei gyulladás fő oka a női húgycső rövidsége, és a hormonegyensúly zavar miatti csökkent védelem, alhasi fájdalommal jár, szövődménye ciszta, tályog, összenövés, hegesedés, méhdeformitás, vagy petevezeték-elzáródás lehet, mely csökkenti a teherbeesés esélyét.

A mell területén lévő gyulladás a tejtermelő mirigyek károsodását okozhatja, a mellbimbó váladékozását jó vagy rosszindulatú daganat is okozhatja.

A nemi betegség okozta fertőzés és gyulladás szintén gyakori, melyet baktériumok, gombák, vagy vírusok okozhatnak. Némelyikük különösen veszélyes lehet, ezért fontos a védekezés óvszerrel.

A humán papillóma vírus fertőzés (HPV) előfordulása jóval gyakoribb a szexuálisan aktív életet élő nőknél, korán kezdett nemi élet és gyakori partnerváltás esetén. Gyenge immunrendszer esetén a fertőzés tartóssá válhat, mely erősen hozzájárulhat a rosszindulatú elváltozások kialakulásához.

Fentiek elkerülése, ha a hormonális egyensúlyt rendezzük, megfelelő higiéné megteremtése , szexuális védekezés alkalmazása, hüvely savanyú pH-jáért felelős tejsavbaktériumok életfeltételeinek javítása, immunrendszer erősítése a feladat.

A hosszan tartó gyulladások tartósan magas kortizol vagyis stresszhormontermeléssel járnak, ami erősen csökkenti a progeszteronszintet, vagyis növeli az ösztrogéndominancia kialakulásának lehetőségét, tehát hormonális harmónia megteremtése a feladat, melyben segítünk, forduljon hozzánk bizalommal..