A hormonok a szerveken kívül az idegrendszer működésére is hatással vannak, feszültség, szorongás depresszió kísérheti, a hangulatzavarok felett nem egyszerű úrrá lenni. Az ösztrogén túlsúlyt pl felfokozott érzelmi állapot, feszültség, hangulat ingadozás, alvászavar jellemzi, míg a férfihormonok agresszívebb viselkedést válthatnak ki. A progeszteron ugyanakkor nyugtató, harmonizáló és a mélyebb alvást segíti elő.

A szülést követő lehangolt lelkiállapot a gyorsan csökkenő progeszteronszint következménye, melyet antidepresszánsok helyett más módon érdemes megoldani. Amennyiben a hormondiagnosztika megállapítja a progeszteronhiányt, illetve az ösztrogéntúlsúly igazolódik, ajánlott a progeszteron természetes pótlása, mely hatékonyan hozzájárulhat a hangulatzavar megszüntetéséhez.

Fontos a pozitív gondolkodás, a rendszeres testmozgás, és a gyógynövények : orbáncfű, veronika, kukoricahaj, kakukkfű, levendula, citromfű, melyek kismamák is fogyaszthatnak, macskagyökér a félelmek csökkentésében segít. , Bach-virágeszenciák, de a szorongások oldásában hatékony a saját belső munkánk.

A hormonegyensúly helyreállítása hamar rendezi a hangulatzavarokat.

Az elálmosodásért az alvás-ébrenlét ciklusért a melatonin hormon a felelős, mely sötétedés hatására termelődik az agyban. De az emésztésre, keringésre, hormonális működésre és a szexuális funkciókra is.

A kémiai úton előállított altatószerek függőséget okoznak, ezért csak szükség esetén és átmenetileg szabad élni velük.

Ha az elalvás tartósan nem sikerül, a melatonintermelést sötétítéssel, vagy annak pótlásával lehet segíteni, de főleg lelki nyugalomra és hormonális egyensúlyra van szükség.

Az ösztrogén túlsúlya csökkenti a nemi vágyat a libidót, hormonális okai között gyakran szerepel az emelkedett prolaktínszint, a pajzsmirígy-alulműködés, valamint a szintetikus hormonkészítmények mellékhatása. De lehet fizikai, érzelmi vagy szellemi kimerültség, félelem, bűntudat, lelkifurdalás, cukorbetegség, elhízás, anyagcserezavar, krónikus betegség, és gyógyszermellékhatás is.A libidó helyreállítását szintén a hormonális egyensúly helyreállítása biztosítja.

Gyulladások, fertőzések, nemi betegségek

A gyulladás a szervezet védelmét szolgáló élettani reakció, mely valamilyen károsodás elhárítását szolgálja.