Amikor a sejtek függetlenítik magukat a szabályos sejtciklust irányító hatásoktól, és egyre gyorsabban ellenőrzés nélkül kezdenek osztódni, daganatos elváltozás jön létre.

A szervezet számos eszközzel védekezik, , de a belső és külső környezet káros hatásai miatt, a védekezőképesség egyre gyengül. Ehhez még hozzájárul a genetikai hajlam, a hormonegyensúly zavara.

Az ösztrogéntúlsúlynak kiemelkedő szerepe van, mivel a női szövetekben nagymértékben növeli az esélyt a szövetburjánzásra. Ehhez még hozzájárul a progeszteron hiány, a stressz, és egyéb környezeti hatások, a máj túlterhelése, alkoholfogyasztás, táplálkozási hibák, gyógyszerhatások is. A daganatok létrejötte szoros összefüggést mutat az elhízással is, melynek egyik oka , hogy a nagyobb mennyiségű zsírszövetben, főleg a mellben több ösztrogénhatású vegyület és káros anyag halmozódhat fel, mely mennyisége az életkorral tovább nő.

Főbb kockázati tényezői:

 • táplálkozási hibák( egyoldalú étrend, rost, vitamin, tápanyag és folyadékhiány, finomított szénhidrátok, vörös húsok, hidrogénezett olajok)
 • életvitel ( stressz, túlterheltség, kiegyensúlyozatlanság, mozgáshiány)
 • lelki tényezők ( szorongás, aggódás, félelmek, megoldatlan problémák, frusztrációk)
 • negatív érzelmek és indulatok ( harag, düh, irigység, féltékenység, önsajnálat)
 • káros szokások ( alkohol, dohányzás, koffein, drogok)
 • gyakori szöveti irritáció ( fertőzések, gyulladások, krónikus folyamatok)
 • túlsúly, elhízás, lelassult anyagcsere
 • hormonális zavarok ( progeszteronhiány, ösztrogéntúlsúly, mellékvese kimerülés)
 • kémiai vegyületek, mesterséges anyagok ( környezetszennyezés, vegyszerek, gyógyszerek)
 • sugárzások ( elektroszmog, elektromágneses mezők)
 • foglalkozási ártalmak ( gyógyszer, élelmiszer, vegyipar, festék, lakkgyártás, fodrászok, kozmetikusok, vegytisztítók, műkörmösök stb)
 • csökkent immunvédelem
 • életkor, örökletes tényezők

Melldaganat

A mell bizonyos sejtjeinek jóindulatú burjánzása, fő oka a tartós és ellensúlyozatlan ösztrogénhatás. A mell nagy részét alkotó zsírszövetben a z ösztrogénhatású vegyületek könnyen felhalmozódnak. Jól mozgatható csomók mérete és tapintata a ciklus során is változik, a menstruációhoz közeledve duzzadtabbá és keményebbé, utána puhábbá válnak.

Azonban a mellcsomók hátterében sokszor műtét nélkül is eredményesen kezelhető hormonális megoldások és lelki probléma áll, mely természetes megoldásokkal kezelhető. Azonban a már diagnosztizált rosszindulatú melldaganat esetén minden esetben el kell távolítani a mell egy részét, vagy teljes egészét, nem beszélve az után a következő embert és lelket próbáló kezelési procedúrákat., Ezért a megelőzés a nők számára létkérdés.

A rosszindulatú daganatnál az elváltozás kötöttebb, nehezen mozgatható, és idővel a mell bőrét is behúzza, mely miatta a bőrfelszín, egyenetlenné válik., és jellemző a fájdalom hiánya és a környéki nyirokcsomók duzzanata, leggyakrabban a mell külső-felső negyedében jelentkezik, hátterében sokszor állnak korábban megélt lelki traumák. Míg a jóindulatú elváltozás körülírtan, tokkal körülvetten, gömbszerűen növekszik.

Minél hosszabb időn át van jelen az ösztrogéndominancia, és a progeszteron védőhatásának hiánya, minél több a káros hatás, minél több a stressz és a lelki teher, annál nagyobb valószínűséggel alakul valamilyen betegség, vagy rosszindulatú elváltozás.

Segítünk az ösztrogéntúlsúlyt korrigálni, a hormonális és lelki egyensúlyt megtalálni.

Ezt segíti az önvizsgálat, átvilágítás, hormondiagnosztika, szövettani vizsgálat.

Mióma és rosszindulatú méhdaganat

A méh a mellhez hasonlóan fokozottan hormonérzékeny szerv. , csak itt az izomszövet dominál. Ösztrogéndominancia esetén, az izomszövet is túlépülhet, gócosan burjánzik, mióma lesz. Ez egy jóindulatú daganat. Viszont a mióma a méh szabályos működését és a várandósság létrejöttét egyaránt akadályozhatja. , ez függ az elhelyezkedésétől is. Sokszor tünetmentes, de gyakori tünete lehet a bő, darabos vagy görcsös menzesz. , a ciklustól független vérzés, az alhasi érzékenység, fájdalmas nemi együttlét, vagy akár meddőség is. A várandósság során a mióma szintén okozhat komplikációkat és vetélést. Ezért törekedni kell a hormonális zavar mielőbbi megszüntetésére , hogy a méh eltávolításának kényszere nem merüljön fel. Az időveszteség csak a mióma nagyságát növeli, viszont a mióma oka a méh eltávolításával sem szűnik meg., mivel a mióma oka nem a méhben van.

Egyik fő oka az ösztrogén arányának kóros megváltozása, és fontos a hormonegyensúly mielőbbi helyreállítása.

A méh jóindulatú elváltozásai a méhpolipok, valamint a méhnyálkahártya túlburjánzás is, melynek oka az ösztrogéntúlsúly .

A méh rosszindulatú elváltozásai közül a méhnyak azért gyakoribbak, mert a méhnek ez a része van legjobban kitéve a külső hatásoknak. Pl korán elkezdett nemi élet, gyakori partnerváltás, tampon, óvszer, durva együttlét, többszöri szülés, vírus és egyéb fertőzések, humán papillóma vírus.

Míg a méhnyakrák a többször szült nők betegsége, a méhtest rák a még nem szült nők esetén fordul elő gyakrabban. Ha megszűnik az egyensúly és az ösztrogén mellől hiányzik a megfelelő mennyiségű progeszteron, akkor a méhnyálkahártya burjánzása kórossá válik.

A méhnyálkahártya daganat legjellemzőbb tünete a ciklustól független vérzés, illetve menopauza után a rendellenes vagy kiújuló vérzés, alhasi fájdalom, kismedencei görcs, vagy hüvelyi váladékozás is.

Petefészek elváltozásai

Ciszták, szövetszaporulatok tartoznak ide. A jóindulatú daganatok bármely életkorban, a rosszindulatúak többnyire a menopauza után fordulnak elő. A fő kockázati tényezők a petefészek túlzott stimulációja, az ösztrogéndominancia, a kismedencét érő röntgensugárzás és más káros hatások. Nehezen ismerhetők fel, mivel elég későn okoznak tünetet. Feltétlen javasolt a méhnyakrák szűrés, hüvelyi ultrahangvizsgálattal kiegészítve.

Ha már meg van a baj, akkor a lelki és szellemi háttért rendezni kell, fontos az élni akarás, a szervezet fizikai támogatása, a táplálkozás és az életmód átalakítása, érzelmi és lelki tényezők rendezése. Speciális diéták – Gerson, Breuss, makrobiotika stb. ezek közös nevezője, hogy a szervezetet méregteleníteni kell, a gyengítő káros szokások és ételek elhagyása, értékes tápanyagok pótlása, immunrendszer erősítése, a szervezet öngyógyító erejének növelése. Minden fontos tápanyagnak a szervezetbe kell kerülnie. Egyes hatóanyagoknak különösen erős a daganatellenes hatása, pl cékla, sárga-fehérrépa, főzőtök leve, hagymafélék, karalábé, vagy zeller. Fontos az ösztrogénlebontását segítő táplálékok szerepe, pl káposztafélék, retek, torma hagymafélék.Csak tiszta, megbízható forrásból származó és minőségű anyagok jöhetnek szóba. Kíméletes testmozgás is fontos, mely biztosítja a jó anyagcserét, de erősíti az immunrendszert is. , és támogatja a lelki és fizikai állóképességet is.

Sajnos súlyos, vagy elkésett esetben a daganatos szervet eltávolítására kerül sor, de ha ilyen kezelés mellett dönt valaki, akkor sem szabad megfeledkezni a valódi okot feltáró és megszüntető lehetőségekről. Mindenkinek magának kell döntenie a gyógyulás lehetőségeit mérlegelve. De a legbiztosabb módszer a megelőzés.

A rák nem a vak sorson és géneken, hanem elsősorban az életvitelünkön, gondolataink minőségén múlik. A gének többnyire csak helytelen életvitel és negatív gondolkodásmód mellett, a káros környezeti hatásokkal együtt válnak betegség okozójává.