Férfi, azaz androgén hormonok kis mennyiségben a női szervezetben is termelődnek. Fontosak a csontanyagcsere, a bőr, hajtüszők és a faggyúmirigyek működésének szabályozásában, és nélkülözhetetlenek a nemi vágy fenntartásában. Túlzott jelenlétük megzavarja a petefészek működését, de férfias tünetek és meddőség kialakulásához is vezet.

Túltermelése következtében az alábbi tünetek jelennek meg

Fokozott faggyútermelés, pattanások, bőrgyulladások, zsírosabb haj, hajhullás, fejtetői hajritkulás, fokozott szőrnövekedés, hasi elhízás, vastagabb derék és csípő, izmosabb alsó végtagok, hangulatingadozás, ingerlékenység, agresszivitás, petefészekciszták, policisztás petefészek szindróma, menstruációs zavarok, fájdalom a ciklus közepén, nincs ovuláció, meddőség.

Androgén típusú hormonzavarra utal, ha a nemi érés idején megjelenő pattanások a felnőttkorra sem múlnak el, vagy ha ilyenkor új tünetként jelentkeznek. Az eredetileg finom nőies szőrzet megerősödik az ajkak felett, álltájékon, az alhasterületén, a fanszőrzet tájékán, a karokon, a combokon, a lábszáron, mellbimbók körül. Makaccsá válnak a tünetek, ha a tüszőrepedés a menstruáció ritkul, hang mélyül, alma típusú elhízás, vagyis vékonyabb testalkat, és karcsú lábak, de vastagabb derék és úszógumi, emellett a vércukorszint ingadozik, gyakori éhségérzet, nehezen csillapítható kínzó édességvágy.

A férfihormonok túlsúlyának oka

A finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása, az inzulinszint következményes emelkedése, a progeszteronhiány és az ösztrogéntúlsúly, fogamzásgátlók alkalmazása, testsúly gyarapodása.

Közvetett ok, ha a tüszőrepedés elmarad, és amiatt az agyalapi mirigy, egyre nagyobb mennyiségben termeli a sárgatest érését serkentő hormont.Az androgén túlsúly gyakran együtt jár más kórállapotokkal is, például a menstruációt megelőző tünetegyüttessel(PMS), vagy a policisztás petefészek szindrómával (PCOS). Változókor, és korai menopauza estén a férfihormonok hatása a női hormonok csökkenése miatt is erősebbé válik. A helyzetet tovább rontja a progeszteron hiánya, mivel ilyenkor a tesztoszteron nagy része erősebb hatású férfi hormonná (DHT) alakul, Ez a hormon a hajhagymák károsítása révén közvetlenül felelős a fejtetői hajritkulásért és kopaszodásért, valamint a nehezen múló makacs pattanásokért, és bőrgyulladásokért. A hormon átalakulását egy enzim szabályozza, amelyet a progeszteron természetes módon gátol. Progeszteron hiányban ez a fékező hatás elmarad, a túlsúlyban lévő tesztoszteron egyre nagyobb hányada alakul át agresszív férfihormonná. A hormondiagnosztika alapján jellemző a progeszteron alacsony szintje, az ösztrogén túlsúlya, és a stresszhormon a kortizol alacsony szintje is. A hiányzó progeszteron természetes pótlása többnyire csak életmódbeli és étrendi reformokkal együtt javíthat az állapoton.

A hormonális hajhullás kezelésében hasznos lehet a férfihormonok túlsúlyát csökkentő hatóanyag, a fűrészpálma, fodormenta, reishigomba alkalmazása.