A férfiaknak a tesztoszteron a legfőbb nemi hormonjuk. A hímivarsejtek érlelését és a tesztoszteron előállítását az agyalapi mirigy ugyanazon hormonjai szabályozzák, mint a nőkben, csak nem ciklikus, hanem folyamatos jellegű.

A hormonális egyensúlyzavar okai és tünetei

Elsősorban a mai életvitellel járó stresszhatások a felelősek, ehhez járulnak a környezetbe kerülő fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú készítmények bomlástermékei, a hormonokat tartalmazó állati eredetű élelmiszerek, és a vegyszerrel kezelt táplálékok ösztrogénhatású vegyületei, amelyek a szervezet ösztrogén szintjét növelik. Bár progeszteron kis mértékben a férfiakban is termelődik, a szervezetre háruló stressz és ösztrogén hatások terhével a férfiak a kisebb mennyiségű progeszteronja nem tud megbirkózni.

Ezek mellett a mozgáshiány, dohányzás, az alkohol fogyasztás, a finomított szénhidrátok, káros táplálkozási szokások és az elhízás tovább csökkentik a tesztoszteron hatásait. A problémát súlyosbítja, hogy a férfiakat védő tesztoszteron a progeszteronhiány következtében mind nagyobb mértékben alakul át agresszívebb hatású hormonná- dihidrotesztoszteronná (DHT). A tesztoszteronszint csökkenését elsősorban ez az átalakulás okozza. Az így képződő , a tesztoszteronnál jóval erősebb hatású hormon közvetlenül felelős a fejtetői hajritkulásért, a prosztata megnagyobbodásért, idővel akár daganatos elfajulásáért. Ha a stressz tartósan, hónapokon vagy éveken át fennáll, és a mellékvese is kimerül, az állapot súlyosbodásával a tesztoszteronszint tovább csökken, és a DHT-szint emelkedik.

Ezen hatások okozta hormonális problémák következtében a fejlett ipari országokban élő férfiak hímivarsejtjeinek száma rohamosan csökken, ami miatt az átlagos spermiumszám az utóbbi évtizedekben a felére esett vissza.

Tünetek

Motivációhiány, lehangoltság, ingerlékenység, kimerültség, alvászavarok, csökkent nemi vágy, potenciazavarok, gyenge erekció, megtermékenyítő képesség csökkenés, terméketlenség, prosztatanagyobbodás, gyulladás, rosszindulatú folyamatok, vizelési problémák, testszőrzetcsökkenés, hajhullás, fejtetői kopaszodás, súlygyarapodás, csontritkulás, ízületi fájdalmak, csökkent izomerő, mellnagyobbodás.