Leggyakoribb oka a görcsös menstruáció, de számos egyéb oka is lehet. A ciklus közepe előtti napokon jelentkező, szúró jellegű középidős fájdalom hátterében a tüsző érésének és megrepedésének zavara ál. A különböző gyulladások is fájdalommal járnak. Az erős , szaggató jellegű alhasi fájdalom oka az endometriózis, amikor a fájdalom a kismedence különböző területein jelentkezik és több irányba sugárzik.

A petefészekben és a kismedence más területén kialakuló ciszták ritkán járnak fájdalommal, inkább feszülésük, környezetre kifejtett nyomásuk, vagy szövődményük okoznak panaszt.

A menstruáció elmaradása, majd a váratlanul jelentkező vérzés, a kismedencei fájdalom, és az alhas valamelyik oldalán esetleg tapintható néhány centiméteres duzzanat felvetetheti a méhen kívüli terhesség gyanúját. Pozitív terhességi teszt esetén hüvelyi ultrahangvizsgálattal lehet ellenőrizni.

Mellsérülés, váladékozás

Erős mechanikai behatás, ütés, nyomás, a röntgensugár, ösztrogéntúlsúly a legfőbb ellenségei.

A trauma helyén kötőszövet-szaporulat, mellcsomó, vagy cisztás elváltozás alakulhat ki, mely aggodalomra adhat okoz. Ilyenkor legalább 3 havi progeszteron alkalmazását javasoljuk a sérülés helyén. A mellbimbó váladékozása bizonyos határig normális, a zavaros, gennyes vagy véres jellegű, esetleg kellemetlen szagú váladékozás mindig kóros elváltozásra utal. Lehet mellszövet gyulladás, tályog, a véres váladékozás mögött 15-20%-ban melldaganat valószínűsíthető.

Folyadékgyülem és visszerek

Az ödéma hátterében több ok lehet. Pl. tartós éhezés, koplalás, helytelen fogyókúra, fehérjehiány, túlzott sófogyasztás, pajzsmirigy alul működés, szívelégtelenség, veseprobléma. Ilyenkor a gravitációnak megfelelően alakul ki, így a nap végére a láb, boka, lábszár kéz csukló, reggelre az arc lágyabb szövetei, szem körüli területek válna duzzadtabbá.

Nagy fokú ösztrogéntúlsúly , illetve súlyos progeszteronhiány esetén a folyadéktöbblet az egész ciklus alatt fennállhat, melynek megszüntetése a hormonális háttér rendezésétől várható.

A visszértágulatok végleges megszüntetése kevéssé remélhető, de az állapot javítható, és a fájdalom csökkenthető. Rendszeres és könnyed testmozgás, rugalmas harisnya használata, hormonegyensúly mielőbbi rendezése, sötét bogyós gyümölcsök ( áfonya, bodza, fekete ribiszke, szeder ) hatóanyagai is sokat segítenek. Fogamzásgátlók szedése ezt a kockázat azonban növeli.