A csontanyagcsere egyensúlyában a hormonoknak alapvető szerepük van, amelyben a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy hormonjai, a nemi hormonok, a D- vitamin nélkülözhetetlenek.

A csontritkulás a csontszövet mennyiségének megfogyatkozása. A csont gyengébbé és törékenyebbé válik.A folyamat eleinte észrevétlenül és alattomosa zajlik, mert semmi nem jelzi a csontvesztés kezdetét. Leggyakoribb következménye a csukló, az alkar, combnyak törése, valamelyik csigolya összeroppanása. Az egyre fájdalmasabbá váló állapot idővel rokkantsághoz vezethet. A kóros folyamat a változókor után és idősebb korban felgyorsulhat, főleg akkor, ha az ösztrogén és a progeszteron aránya kórosan megváltozott.

A finomított és tápanyagban szegény élelmiszerek, melyek nem csak vitamin és ásványi anyag hiányt okoznak, hanem folyamatosan ki is oldják a kalciumot a csontokból és a fogakból. Ilyenek a húsfélék, belsőségek, gombák, tejtermékek, kávé, csokoládé, alkohol, nikotin és számos élelmiszer-ipari adalékanyag . A csontok kalcium készletének megcsapolása idővel óhatatlanul felborítja a csont szilárdságát biztosító egyensúlyt.

A csontritkulásnak számos oka lehet: tápanyaghiány, felszívódási zavarok, mozgásszegény életmód, D-vitamin hiány, hormonális zavarok, tartós stressz, elsavasodás, gyógyszer és vegyszerterhelés.

A csontritkulás oka nem csak az életkorral járó természetes folyamata, a csontképződés a progeszteron feladata is, az ösztrogén nem segíti elő. A progeszteron pótlásával, illetve az ösztrogéndominancia megszüntetésével megállítható a csontvesztés, természetesen az életmód és a táplálkozás egyidejű javítása mellett.

Tehát segíthetünk, forduljon hozzánk bizalommal!