Amennyire hatékonyan véd a bőrünk a káros hatásoktól, annyira tehetetlen a számtalan kemikáliával szemben. Ezek számára könnyű behatolási kaput jelent. Amíg az emésztőrendszeren át felszívódó anyagok a máj szűrőrendszerén keresztül halad, a bőrön keresztül közvetlenül szívódnak fel a sejtekhez. Ezért a bőrön csak természetes eredetű anyagokat szabadna használnunk.

A bőrfelszínre kerülő anyagok sokszor nem közvetlenül hatnak, hanem a bőrön vagy a bőrben alakulnak irritáló, gyulladáskeltő vegyületekké. Pl. a naptejekben a napsugárzás hatására is keletkezhetnek irritáló anyagok.

Bőrtünetek, nyálkahártya problémák

A bőrön át felszívódó kémiai anyagok közvetlenül a sejtekhez kerülnek. A bőrön ezért csak természetes eredetű anyagokat szabadna használnunk. Sajnos a bőr ápolására használt kemikáliák vagy magát a bőrt, vagy a szervezet más részeit károsítják. Pl. a naptejek használata során a napsugárzás hatására keletkezik irritáló anyag. A naptejek fényvédő faktorszámának növelése folytán az emberek több időt töltenek a napon, így jóval több káros anyag keletkezhet a bőrön. A bőrt károsító napsugarak és kemikáliák, a szárító és maró hatású klóros víz a bőr öregedését mind jobban felgyorsítják.

A nyálkahártyák kiszáradása is sok panaszt okoz , főleg a hüvely területén. A kevés folyadékfogyasztáson túl a csökkent ösztrogénszint és a hüvely pH-ját befolyásoló hatások állnak. A fenntartó okot a hormondiagnosztika könnyen tisztázhatja.

A szem kötőhártyája is szárazabbá válhat, aminek az oka a szem túlerőltetése, a képernyő előtti ritkább pislogás, a légkondicionálás stb.

Bőrpanaszok esetén az alábbiak hozhatnak megoldást

-megfelelő folyadékpótlás, klóros víz kerülése, emésztési panaszokat okozó anyagok kiiktatása, szintetikus mosóporok és öblítőszerek kiváltása, szírtartalmú védőréteget kímélő természetes készítmények alkalmazása, kellő tápanyagbevitel, rendszeres vitaminpótlás, helyileg alkalmazott shea vaj, D, illetve A-vitamin, lelki-érzelmi háttér feltárása és rendezése

A hajas fejbőr egészét érintő hajritkulás leggyakoribb oka vitamin-fehérje-és vashiány, hormonális zavar, túlzott napfényhatás, forró hajszárító, mechanikai és vegyi ártalom, magas láz, májbetegség, anyagcserezavar, gyógyszerhatás, besugárzás, kemoterápia, vagy gyulladásos góc a szervezetben, a drasztikus fogyókúra, böjt. A hormonális zavarok közül az ösztrogén és tesztoszterontöbblet, a progeszteronhiány, pajzsmirigy működési zavara jár hajhullással. A súlyos mértékű tartós stressz, szorongás, kimerültség, érzelmi problémák is hozzájárulhatnak. A bizonyos területen jelentkező körülírt hajhullás oka helyi legtöbbször gombás vagy egyéb fertőzés, bőrbetegség, vagy mechanikai ok áll.