Allergia esetén a szervezetbe kívülről bekerülő idegen anyag váltja ki. , tüsszögés, szénanátha, szemviszketés, bőrtünetek. Sajnos a halmozódó kemikáliák megjelenése egyre gyakoribb allergiás tüneteket okoz.

Nem maga a természetes anyag a hibás, hanem az a számtalan különböző vegyület. A szervezet a mesterséges vegyülettel szemben túlérzékennyé válás, majd kialakul az allergia. Minél több a mesterséges anyag a szervezetben, annál nagyobb az esély kialakul az allergia.

Más probléma a hisztamin felszabadulása, megy magával az étellel ( sajt, sonka, szalámi, füstölt termékek, alkohol) kerül a szervezetbe, vagy egyes táplálék összetevők hatására keletkezik a szervezetben. Csalánkiütést, légutak szűkületét, asztmás tüneteket, bélgörcsöket, légutak szűkülését szénanáthát okozva.

Az autoimmun folyamatok annyiban különböznek az allergiától, hogy nem kívülről bejutó idegen anyag, hanem a saját sejtek ellen a szervezeten belül termelődő ellenanyag váltja ki a gyulladást, ezáltal az érintett szerv károsodik. Ez korlátozódhat egyes szervre, (Pl pajzsmirigy) ,vagy az egész szervezetet érinti ( pl ízületi gyulladás). A szervezet önmaga ellen fordul, mely oka többnyire ismeretlen, de a vegyszerek dömpingje, anyagcserezavarok, hormonális problémák esetén is gyakrabban fordulnak elő!, melyet elősegít a tartós stressz, amikor a progeszteron, kortizol és a D-vitamin gyulladásgátló hatása csökken. Többnyire nőknél fordul elő, mely a magzat kihordását és a terhességet is veszélyeztetik.

A leggyakoribb autoimmun betegségek a pajzsmirigy alul-és túlműködésének egyes típusai, a vékonybél krónikus gyulladása, az inzulinrezisztencia, és a cukorbetegség egyes formái, a mellékvesekéreg elégtelenség bizonyos esetei, sokízületi gyulladás, bőrfarkas, ekcéma, pikkelysömör, egyes anyagcserezavarok, számos gyulladással és szövetpusztulással járó hátterű betegségek mögött állhat. Bármely szervet érintheti. Kezelése általában szteroidokkal történik, melyek mellékhatásai hosszú távon kárt okozhatnak. A hormonális zavar rendezése, és a gyulladás természetes módon történő csökkentése adhat új reményt.

Az immunrendszer ereje megfelelő táplálkozással, természetes hatóanyagokkal, rendszeres testmozgással kellő pihenéssel, és hatékony stresszkezeléssel növelhető.