Mi is az a csikung?

Ma a világ szinte minden pontján ismert a csikung gyakorlatok jótékony hatása. Sokféle válfaját vitték el a kínai csikung mesterek a világ különböző pontjaira.

A csikung ősi kínai energia torna és meditáció. Serkenti a csi( az életerő, életenergia ) keringését a testben, és javítja az egészséget.

A csikung az életerővel történő gyakorlás, vagy az energia mozgatása, meditációs torna gyakorlatok által.

A Csigong vagy csikung sokféle hagyományos gyakorlatot tartalmaz, magában foglalja a csí és az energia gyűjtését és keringetését. Főleg egészségügyi karbantartás céljából gyakorolják.
Mindenkinek ajánlott, aki a saját mozgásának minőségét akarja javítani, legyen akár egészséges, akár mozgásproblémával, sérüléssel küszködő személy.
A csikung egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körére használunk. A csi energiát, életerőt jelent, a kung pedig művelést, gyakorlást. A kínai hagyományos gyógyászatban ez az életerő központi helyet foglal el és az egészség feltétele a csi megfelelő mennyisége és akadálymentes áramlása a testben. Ez minden csikung rendszer közös célja.
Mi a lényeg? A kínai modell szerint a csi elakadása rossz közérzetet, fájdalmat vagy megbetegedést okoz.
A csikung gyakorlatok megszüntetik az energia blokkjait és megnövelik a csi áramlását a testünkben. Ha a csi szabadon áramlik, akkor ez az energia gyógyít és helyreállítja szervezetünk egyensúlyát.
Kiknek előnyös? -ideális energiahiánnyal küzdőknek
-könnyű, bárki által végezhető
-hatásos, biztonságos
– megnövekedett fókusz, koncentráció, mentális és fizikális erő és rugalmasság
– mélyebb, jobb alvás
– javul az egyensúly
– javul az általános egészségi állapot (ill. csökken a betegen töltött idő), fájdalmak csökkennek, erősebb lesz az immunrendszer
– csökkenti a stresszt, relaxál
– keringésjavító
– megnövekedett öröm és békeérzet
– javul az élethez való pozitív hozzáállás